Je eigen dialect.

Ik woon al sinds 30 jaar in Brabant. Voor het andere deel ben ik getogen in Limburg. Zonder mijn leeftijd te verraden kan ik zeggen dat ik (veel) langer in Brabant woon dan in Limburg. Als ik Guus Meeuwis met Brabant hoor dan wordt ik warm van binnen, wat betekent dat ik prima geïntegreerd ben in het Brabantse. Brons groen eikenhout is enigszins op de achtergrond geraakt.

Nou las ik via Nos.nl dat het Meertens Instituut
alle Nederlandse dialecten online heeft gezet.Prima initiatief in het jaar van de Traditie. Hoewel ik met mijn partner nog altijd “plat proat”( hij komt ook uit het Limburgse )en regelmatig familie bezoek in Limburg heb ik toch even mijn oude dialect opgezocht. Luister en huiver:
Helden

Als ik dit zo hoor dan moet ik constateren dat mijn Limburgs erg verBrabants en vernederlands is. Ben ik nou een Brabantse Limburger of een Limburgse Brabander. Mijn zonen hebben een andere benaming voor ons: reserve duitsers.Slaat nergens op maar daar zijn het pubers vor.
Maar veuroet of trugoet ik doe mijn best om Nederlands te praten maar mijn komaf verloochend zich denk ik niet. En ik eet nog altijd een boterham met “kroet en kiëes“.

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

4 antwoorden op “Je eigen dialect.”

  1. Wat een dillemma, ikzelf ben geboren in den Bosch, van m'n 2e tot mijn 18e opgegroeid in Venlo, en dan via Schoonhoven, Amersfoort, Groningen, den Bosch, Venlo, Waalwijk, den Bosch, Venlo,Tegelen nu sinds 17 jaar woonachtig in Mierlo…help, wat ben ik dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing