Zoektocht naar een Canadese soldaat.

Op sommmige momenten kunnen er in de bieb verrassende vragen worden gesteld. Een collega had meneer V. naar mij verwezen. Meneer V. had Pauw en Witteman gezien. In de aflevering zou verteld zijn ( ik heb de uitzending zelf niet  gezien) dat je via Facebook eenvoudig oude bekenden/ vrienden  / familie op zou kunnen sporen.  Aangezien hij zelf geen computer had ( laat staan hem kon bedienen) , kwam hij naar de bibliotheek ( logisch toch?). Hij dacht dat wij hem wel snel konden helpen met het zoeken naar een Canadese militair die tijdens Wereldoorlog II bij hem in de omgeving was gestationeerd.

Op dat moment heb ik met hem even door Facebook gebladerd ( en hem het e.e.a. uitgelegd) met als zoekopdracht de naam van de betreffende militair. In korte tijd zou ik hem niet van dienst kunnen zijn.
s’ Avonds thuis viel de vraag van meneer V. mij weer in. Wat zou het toch mooi zijn als ik voor meneer V. die al flink op leeftijd is, dit kleine stukje uit zijn verleden zou kunnen vinden. Dus…….. Ik ben op zoek gegaan. Ik ben een beetje gaan gegooglen kwam binnen een paar minuten terecht bij Liberationchildren and Warbabes WWII  van John Broers. Een vriendelijke mail gestuurd met de gegevens die ik van meneer V. had gekregen. En in een mum van tijd had ik een mail van deze John Broers terug dat hij wel eens zou gaan zoeken met gebruikmaking van zijn contacten bij Canadese Instanties.  Dat is inmiddels een half jaar geleden ongeveer. Ik heb meneer V. in de tussentijd wel verteld dat ik ( in eigen tijd) contact had gelegd met deze organisatie en dat de heer Broers erg behulpzaam was. In de loop van de tijd zijn er diverse mails heen en weer gegaan tussen de heer Broers en mij en heb ik meneer V. op de hoogte gesteld van de stand van zaken.  
Vlak voor mijn vakantie kreeg ik antwoord: de Canadese meneer was in oktober 1996 overleden, op 77 jarige leeftijd. Hij is nimmer getrouwd geweest en had geen gezin. Helaas niet voorzien van bronnen maar toch.

Het liefst had ik natuurlijk vernomen dat de Canadese soldaat nog in leven was en ik meneer V. met hem in contact had kunnen brengen. Maar helaas. Toch denk ik dat meneer V. blij zal zijn met deze informatie. Het was een wens van hem om er achter te komen hoe het  deze soldaat, die in de roerige tijden van Wereldoorlog II een rol heeft gespeeld in zijn jeugd, is vergaan. Met dank aan John Broers.
ps. Meneer V. was blij met de gegevens maar ook teleurgesteld.

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

0 antwoorden op “Zoektocht naar een Canadese soldaat.”

  1. Bedankt voor je slideshow tip. Ziet er goed uit, maar ik kies bewust voor een fotopresentatie om de afbeeldingen op je gemakt te bekijken (als je dat wilt natuurlijk).
    De lezen-in-de-kunst schilderijen die steeds groter wordt, presenteer ik in de marge wel als een slideshow zoals je kunt zien.
    Goed weekend gewenst.

  2. Dank voor je reactie. Was eigenlijk op persoonlijk titel ( uitdaging) maar zou mooi zijn als we voor dit soort vragen ook tijd ingeruimd zouden krijgen.

  3. Een mooi voorbeeld van wat de bibliotheek soms voor mensen kan doen. Goed dat je volgehouden hebt.
    Als we allemaal zo’n klantenservice zouden leveren zal de bibliotheek het nog wel een tijdje uithouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing