Hoe schrijf je een biografisch miniportret.

Op donderdag 24 maart 2011 was er in het kader van de Boekenweek 2011 een workshop “biografisch miniportret” schrijven in onze bibliotheek.
Ik probeer hier in het kort weer te geven, hoe we onder deskundige leiding van Koos van der Kerkhof te werk zijn gegaan en allen een prachtig portret hebben geschreven. Basis van het portret was een meegenomen foto.

  • Koos gaf met behulp van een presentatie aandachtpunten voor het schrijven van een biografisch portret. Helaas hebben we vergeten de handout te kopiëren en uit te delen.
  • Als voorbeeld werd door Koos een prachtig biografisch verhaal voorgelezen : Oom Eli.
  • Vervolgens werden we in groepjes van 2 personen verdeeld. Opdracht was elkaar te vertellen over de persoon die op de foto stond.
  • Hierna werd tijd ingeruimd om datgene je had verteld op papier te schijven.
  • Daarna hebben we ieder voor zich, aan de hand van “zintuigassociatie” herinneringen opgehaald aan de persoon in kwestie. Denk aan zien, horen, ruiken, proeven en voelen.
  • Met de 2 documenten was er een schat aan informatie op papier gekomen. De herinneringen komen op deze manier volop.
  • De 2 documentjes waren de basis voor het schrijven van een biografisch portret. Hiervoor hadden we 20 minuten. Een beetje kort maar het kan wel. Lees  mijn biografisch portret op oprolletjes.
  • De volgende stap was het verhaal voordragen, waarna de beide buren aan konden geven wat het meest aanspreekt en wat het meest opviel aan de beschreven persoon.

In 2 uur tijd hebben de deelnemers, helaas was de belangstelling  beperkt, prachtige portretten geschreven. De werkwijze van Koos was heel professioneel, praktisch en werkte uitstekend. Wat tevens opvalt is dat mensen die elkaar niet kennen, toch erg openhartig zijn in hun verhalen. Iedereen was ontzettend tevreden over de avond en had genoten.

De bovenbeschreven werkwijze is ook heel gemakkelijk zelf uit te voeren. Het hoeft niet ( zoals in mijn geval) over overleden personen te gaan.  Maar kan ook gebruikt voor jubilarissen, bij afscheid, of over mensen die je bewondert.
Probeer het maar eens. Je zult versteld staan van jezelf.

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing