Griekenland. Chalkidiki. Kassandra. Vakantie 2024.

Een voor ons onbekend gebied in Griekenland. We zijn al bekend met diverse Griekse eilanden maar dit zou afwijkend zijn . Geadviseerd door de medewerkster van het reisbureau. Een bijzondere plek in het Noordoosten van Griekenland. Met een 3-tal schiereilanden onder aan de streek: Chalkidiki.

Klik hier of op de afbeeldingen voor meer foto’s.

We vlogen op de stad Thessaloniki. Waar we eigenlijk weinig van zagen omdat de luchthaven er een eind vandaan was. Nadat we onze huurauto hadden opgehaald reden we naar het schiereiland Kassandra, waar we een appartement hadden vastgelegd in het oudste dorp van de streek, Afytos. Dat was echt een heel mooi oud stadje. Met leuke straatjes, met restaurant en winkeltjes, een mooie hoog gelegen boulevard ook met allemaal terrassen van restaurants. En in deze tijd d van het jaar best veel toeristen helaas. Maar goed. Wel gezellig met regelmatig links op rechts muziek in de straatjes.

Het eiland bleek vooral gericht op zon, zee en strand. Nou kan ik best wel op een ligbedje onder een parasol een paar uurtjes van het strand genieten, maar mijn wens is altijd om het land te leren kennen, de streek, de mensen, de geschiedenis. M.n. het laatste viel best tegen. Sporen uit de oudheid die we zochten, bleken wat verwaarloosde omheinde veldjes te zijn met in de verte wat stenen. Jammer.

In de 2 weken dat we er waren hebben we een aantal andere bezienswaardigheden bezocht. Zoals de prachtige grotten van Petralona. Ongelofelijk. We keken onze ogen uit. Ook gingen we op zoek naar een klooster. Het derde schiereiland Athos is dan een mooie bezichtiging waard. Helaas kun je er niet op. Het is een manneneiland ( Unesco erfgoed overigens) en voor niemand toegankelijk. We hadden gepland om via het 2e schiereiland Sithonia een boottocht te maken langs de kust van Athos waarbij je de tegen de bergen aan gebouwde kloosters zou kunnen zien. We arriveerden in een haventje om 11 uur (was best een eindje rijden) in de ochtend. Te laat voor de dagtochten die in de ochtend om 9 uur vertrokken. Hebben wij weer. Slecht voorbereid dus. Rondgereden op het eiland Sithonia maar wegens kronkelwegen en misselijkheid niet het hele eiland gezien. Wij hadden de indruk dat het wel groener was dan Kassandra & minder toeristisch .

Uiteindelijk hebben we zelf een vrouwenklooster ( Monestary of John the Forrunner) opgezocht. Ook heel bijzonder om daar in nette kleding, onder het wakend oog van de nonnen, in stilte rond te lopen.

We hebben tijdens onze vakantie nog diverse stadjes en stranden in de buurt bezocht. Zoals Neo Moudania, Kallithea, Nea Fokia ( ook authentiek) en meer. Veel stadjes hadden de vermelding Nea ( nieuw). Het was duidelijk dat er de laatste jaren veel uitbreiding ten gunst van het toerisme had plaatsgevonden.

Het was een fijne vakantie. Elia Apartments was een super kleinschalige accommodatie, in het centrum van het dorpje, met geweldige gastvrouwen ( Roxanne en Juliana) die altijd in waren voor een praatje en het geven van tips, mooi groot appartement, een fijn zwembad, goede schoonmaak. Mogelijkheid van ontbijt, mooie tuin. Het ontbrak ons aan niets. Een aanrader. En we hebben ontzettend genoten van de azuurblauwe zee. Man, wat is dat prachtig!

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing