DLVEB deel 28: spin in het web.

Stephanie Leblon

Spin in het web. Dat is wat een hedendaagse bibliotheek moet zijn. Naar buiten treden en samenwerken. Waarom alles zelf doen als er zo veel kennis en kunde buiten de deur te vinden is. In het bericht “samenwerken is leuk” heb ik hier al eens over geschreven.  Ik heb ( als voormalig sociaal cultureel werkster en ex-gemeente-ambtenaar) ) altijd mijn tentakels uitstaan.  Aan de uitleenbalie, bij het lezen van de lokale krantjes, tijdens evenementen in het dorp. Inmiddels heb ik daardoor een bescheiden netwerkje om me heen gebouwd. Het jeugd-en jongerenwerk, de Heemkunde Kring en vandaag een prettig gesprek met het  IVN. Maar ook de jeugdambtenaar, leden van WMO-raad of Platform gehandicapten, ze zijn bij mij bekend en zij kennen mij. En als ze mij kennen, kennen ze de nieuwe richting van de bibliotheek uiteraard.  Want al zeg ik het zelf, ik verkoop de nieuwe bieb graag. De bieb heeft dan ook zoveel mogelijkheden die, zoals bij het gesprek vanmiddag  bleek, nog bij lange na niet alom bekend zijn.
Er zijn lokaal ( ook al zijn we maar een redelijke kleine gemeenschap) veel samenwerkingspartners te  bedenken ( die de lokale vraag/ behoefte kennen). Op het gebied van gezondheid, jeugd-en jongerenwerk, senioren, culturele instellingen, natuur en milieu, maatschappelijke instellingen, om er maar een paar te noemen. Individueel of in netwerkverband.   Want met onze lezingen, workshops, presentaties ed. begeven wij ons allen vaak op eenzelfde terrein. Enige afstemming, structuur, lijkt me wenselijk. Anders verstrikken we straks misschien met zijn alle in hetzelfde web? Deel hier je eigen ervaring met mij.

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

0 antwoorden op “DLVEB deel 28: spin in het web.”

  1. @edwin even op terug komen. Ik bespeur een beetje terughoudendheid mbt tot samenwerken/ afstemmen met lokale partners/ cultureel ondernemersschap?
    Ook dat is de nieuwe bibliotheek. Treed naar buiten. Waarom mag/kan veel energie steken in de nieuwe media wel? Juist dat naar buiten gericht zijn is een geen sterke kant van bibliotheken. Ik lees daar ook weinig over. Heb je tips?

  2. In onze kleine lokale gemeenschap ( 15.000 inwoners) is e.e.a. nog te overzien. Overigens is onze gemeente zelf ook doende enige afstemming tot stand te brengen tussen vraag en aanbod van activiteiten op velerlei terrein. Misschien worden zij ook wel ambtenaar 2.0?

  3. Er is regelmatig overlap inderdaad, maar als alles afgestemd moet worden gaat er nog veel meer tijd en energie inzitten vrees ik. Het zou mooi zijn als er een kennisbank zou bestaan waarin je al dit soort dingen kon opzoeken, maar kennis delen is nog een grote horde in de branche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing