Vakantie Ieper ( BE) en omgeving.

Nog even een paar dagen ertussen uit in september. Naar België. Ik beschrijf deze korte vakantie per dag, met verwijzing naar de foto’s. Uiteraard was de fiets mee. We hadden een geweldige kamer in het centrum van Ieper.

Uitvalsbasis Ieper, België.
Waarom naar Ieper? Ieper heeft een interessant historisch oorlogsverleden WOI ( 1914-1918)
We waren benieuwd naar deze historie. We wilden graag de ceremonie bij de Menenpoort ter herdenking van de slachtoffers van WOI een keer meemaken. Die ceremonie doen ze daar nog iedere dag. Al vanaf 1928. Soms met een koor, soms met een doedelzakspeler. Maar altijd met de Last Post. Er zijn een paar honderd mensen aanwezig. Er worden kransen gelegd door nabestaanden en er wordt 1 minuut stilte in acht genomen. Er was vandaag toevallig een delegatie hoge heren van het NL leger vertegenwoordigd. Was een indrukwekkende belevenis. Jammer dat de Menenpoort net werd gerenoveerd. Mooie stad ook Ieper. We logeerden in een mooie “kamer” , via Airbenb. Op een paar minuten lopen van het historische centrum. De foto’s zie je door op de afbeeldingen te klikken.

De Ieperboog fietsen.
Vandaag de fietsroute Ieper Boog ( langs het frontlinie) gefietst. Heel veel herdenkingsplekken met graven van gesneuvelden uit diverse landen. Groot en klein. Het enigszins glooiende landschap kreeg door de verhalen die we tegenkwamen ( via borden en onbemande kleine musea) een andere betekenis. Ieder heuvel bood in de oorlog een goed uitzicht over de vijand. . Dus op die heuvels lagen de frontlinies. Op de hele route zijn langs de frontlinie herinneringsbomen gepland. Met gevaar voor eigen leven de loopgraven op Hill 62 in geweest. En via een prachtige fietsroute door de bossen (Palingbeek) terug naar Ieper. Veel WOI gezien. Dus morgen even iets anders, een stedentrip. Klik op de afbeeldingen voor meer foto’s.

Stedenbezoek Lille, Frankrijk.
Voor vandaag stond Lille ( Rijsel), Frankrijk op ons lijstje. Lille wordt ook wel eens de meest Vlaamse stad van Frankrijk genoemd. Een stadswandeling gemaakt door Vieux Lille, het oude stadsgedeelte. O.a. de kathedraal bezocht. Mooi historisch centrum, mooie pleinen, prachtige oude gevels, leuke straatjes met terrasjes en leuke winkeltjes. En hele aardige mensen. Keken we op onze plattegrond, werd er direct gevraagd of men kon helpen. 7 km gelopen. Klik op de afbeeldingen voor meer foto’s.

De bierroute fietsen.
Met het fietsen van de “Bierroute” door West-Vlaanderen konden we vandaag een paar mooie locaties bezoeken. We fietsen door de velden, waar de worteltjes, de bloemkolen, de bonen, de rode kolen, de courgettes, aardappelen en de mais en nog veel meer groenten, weelderig groeiden. Het gebied leek op de moestuin van België. We bezochten het leuke stadje Poperinge, de Sixtus Abdij ( u weet wel van de Westvleteren trappist). Afzien in de hitte met extra bepakking (!)in de fietstas. 🙂 Kijkje genomen bij het Hopmuseum en velden met hop gezien. Nee, niet geproefd dat “beste bier van de wereld” . Niet echt veilig voor 2 senioren op een e-bike. Klik op de afbeeldingen voor meer foto’s.


Benieuwd naar de stad Duinkerken.
Vandaag stond Duinkerken / Frankrijk op ons programma. Viel wat tegen. Stad heeft veel te lijden gehad in WOII. Weinig zichtbare historie qua gebouwen. Een toren, een kerk, een vuurtoren en het gemeentehuis waren ongeveer de enige oude gebouwen. Verder veel 60er jaren flats . En een lange nieuwe boulevard met strand. Op deze zonnige en zeer warme zondag was het uiteraard best druk op het strand. We hebben een bezoekje gebracht aan het museum over operatie Dynamo. Over de grootste militaire evacuatie aller tijden, dat is ondergebracht in een historisch bastion. Klik op de afbeeldingen voor meer foto’s.
Een paar hele fijne dagen gehad. Die ons veel nieuwe inzichten hebben gegeven. Heerlijk gefietst en door steden gestruind. Hoewel het eigenlijk veel te heet was. Maar fietsen was heerlijk in deze Indian Summer.

Email Linkedin Facebook Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing