Tongeren, de oudste stad van België. Juni 2024.

25 en 26 juni hebben wij een paar dagen in Tongeren, in België verbleven. Na alle fietstochten in Nederland leek België ons ook wel een goeie bestemming. Tongeren sprak ons aan omdat dit de oudste stad van België is en we benieuwd waren naar de omgeving.

Wil je meer foto’s zien? Klik dan hier of op de afbeeldingen.

We logeerden in BnB Tongeren, een centrale locatie in het hart van het Begijnhof, de oudste ondanks woelige tijden in tact gebleven wijk van de stad. Een top BnB.

De eerste dag hadden we al een kleine fietstocht in het buitengebied gepland. We fietsten een gedeelte van de route Kastelen en grenzen, door een glooiend landschap, met landhuizen, bossen , kleine dorpjes, en korenvelden die al nagenoeg rijp waren. Een mooi zomers tafereel.

‘s Avonds een wandeling door de stad. Met op het plein de grote Onze-Lieve-Vrouwe Geboorte Basiliek . Op de Grote markt tegenover de basiliek houdt de stoere koning van de Eburonen, Ambiorix, een oogje in het zijl .

De tweede dag fietsten we een gedeelte van de route Kerken in het Landschap. Ook hier kronkelden we door het landschap met fruitbomen en landhuizen. Mooie fietspaden, soms over kasseien. Mooie vergezichten ook. Op deze route wilden ik o.a. de doorzichtige kerk zien. Dit kunstwerk “Reading between the Lines” , staat bij het stadje Borgloon. Een deel van de route ging over een voormalige spoorlijn ( Spoorlijk 23).

De laatste dag hadden wij het Teseum op de planning staan. Het Teseum is het museum naast de Basiliek. Het bestaat uit de Archeologische site: “Daal af naar de eerste stad van België. De archeologische site neemt je mee voor een fascinerende tijdreis van 2000 jaar.” En de Schatkamer: “In de kloostergebouwen pronkt de unieke religieuze kunstschat van Tongeren, met heel wat bijzondere topstukken“. Echt indrukwekkend. Heel mooi gepresenteerd ook allemaal.

Als laatste bezichtigden wij de Basiliek. De basiliek heeft diverse bouwfasen ondergaan. Een imposant gebouw ook.

Het waren een paar mooie dagen. In België valt nog veel te ontdekken, We boften met het mooie weer. Zonnig, aangenaam warm en heerlijk fiets- en terrasweer. 70 km gefietst. Mocht je ooit in de buurt komen van Tongeren, bezoek deze stad dan.

PS. Idee voor deze stad opgedaan uit het boek: De mooiste fietsweekendjes van België. #reisreport Marlou Jacobs en Godfried van Loo.

Twitter Email Linkedin Facebook Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social links powered by Ecreative Internet Marketing